|
2024-03-03 20:35:42, vasárnap
|
|
|
A kakaót már évezredekkel ezelőtt is ismerték az emberek. A kakaó szó a ,,Theobroma" nevű kifejezésből származik. Ez egy görög szó, ami annyit tesz, hogy ,,az istenek eledele". Ebből is láthatjuk, hogy már az ókori görögök is előszeretettel fogyasztották ezt a nem mindennapi és egészséges táplálékot.
A kakaó nagyon sok tápanyagot tartalmaz, éppen ezért az az étcsokoládé, amely legalább 75%-ban tartalmaz kakaót, szintén nagyon egészséges.
A kakaóról tudnunk kell, hogy gazdag forrása a flavonoidoknak, legfontosabb flavonoidjai a flavonolok, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók a zöld teában is. Olyan vegyületek is megtalálhatók a kakaóban, amelyek segítik ezeknek a flavonoloknak a felszívódását. Prebiotikus élelmi rostokban is bővelkedik, amely jó hatással van a bélmikrobiom összetételére. A szív egészségét is támogatja, mivel gazdag forrása a magnéziumnak és az argininnek. Az arginin egy aminosav, amely nitrogén-monoxidot termel az erekben, hogy segítsen szabályozni az erek működését és megakadályozza a vérrögképződést.
A kakaó flavonoidjai javítják az ereket bélelő sejtek működését és egészségét, ami jobb endothelfunkciót eredményez. Ha nem megfelelő az endothelfunkció, akkor ez szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, ilyen lehet például az érelmeszesedés, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Endotheldiszfunkciót sok minden okozhat, például a dohányzás, azaz a cigarettafüst, a magas vércukorszint és a magas LDL-koleszterin-szint. A kakaóban található flavonoidok azonban segíthetnek megelőzni az endothelfunkciók károsodását.
A kakaó nemcsak a szívre, hanem az agy egészségére is pozitívan hat, hiszen javítja az agy működését és a kognitív funkciókat. A kakaó olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek javítják a memóriát, a figyelmet, a nyelvi megértést és az egyéb mentális folyamatokat. Mivel fokozza az agyi véráramlást, így csökkenti a mentális fáradtságot is. Az öregedéssel csökken a vér áramlása az agy bizonyos régióiban. Azonban a kakaó fogyasztását követően sokkal jobb eredményeket tapasztaltak azon idősebb személyek esetében, akiknek memóriafeladatokat kellett elvégezniük.
A kakaó tehát antioxidánsokat, azaz flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz. Ezek az antioxidánsok azonban nemcsak a kakaóban és az étcsokoládéban találhatók meg, hanem egyes zöldségekben és gyümölcsökben is. Ezek az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben.
A kakaó olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek stimulálhatják az endorfin nevű hormonok termelődését, ez pedig segíthet a hangulat javításában és a stressz csökkentésében.
A kakaóban található flavonolok összefüggésbe hozhatók a jobb kognitív funkciókkal. Ez segíthet a tanulásban és a memória fokozásában.
A kakaó jó forrása az alapvető ásványi anyagoknak, mint például magnézium, vas és kálium. Ezek a tápanyagok pedig létfontosságú szerepet játszanak a különböző testi funkciókban. Támogatják az immunrendszer működését és segítik az izomműködést.
A kakaóban olyan vegyületek is megtalálhatók, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ez pedig segít a krónikus betegségek megelőzésében.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: tulajdonságokkal, endothelfunkciót, endothelfunkciók, antioxidánsokat, endothelfunkció, vérrögképződést, érelmeszesedés, flavonoidoknak, stimulálhatják, előszeretettel, étcsokoládéban, csökkentésében, megakadályozza, antioxidánsok, semlegesíteni, vegyületekben, immunrendszer, fogyasztották, összefüggésbe, megtalálhatók, flavonoloknak, felszívódását, létfontosságú, összetételére, gyümölcsökben, flavonoidokat, cukorbetegség, vércukorszint, megelőzésében, cigarettafüst, polifenolokat, legfontosabb, fogyasztását, flavonoidjai, folyamatokat, mennyiségben, istenek eledele”, ókori görögök, kakaó nagyon, kakaóról tudnunk, zöld teában, bélmikrobiom összetételére, szív egészségét, erek működését, kakaó flavonoidjai, ereket bélelő, magas vérnyomás, magas vércukorszint, kakaóban található, endothelfunkciók károsodását, kakaó nemcsak, kognitív funkciókat,
|
|
|
|
istenek eledele”, ókori görögök, kakaó nagyon, kakaóról tudnunk, zöld teában, bélmikrobiom összetételére, szív egészségét, erek működését, kakaó flavonoidjai, ereket bélelő, magas vérnyomás, magas vércukorszint, kakaóban található, endothelfunkciók károsodását, kakaó nemcsak, kognitív funkciókat, kakaó olyan, nyelvi megértést, egyéb mentális, agyi véráramlást, mentális fáradtságot, öregedéssel csökken, kakaó fogyasztását, kakaó tehát, antioxidánsok azonban, étcsokoládéban találhatók, antioxidánsok segítenek, szabad gyököket, endorfin nevű, hangulat javításában, stressz csökkentésében, jobb kognitív, memória fokozásában, alapvető ásványi, tápanyagok pedig, különböző testi, immunrendszer működését, kakaóban olyan, krónikus betegségek, tulajdonságokkal, endothelfunkciót, endothelfunkciók, antioxidánsokat, endothelfunkció, vérrögképződést, érelmeszesedés, flavonoidoknak, stimulálhatják, előszeretettel, étcsokoládéban, csökkentésében, megakadályozza, antioxidánsok, semlegesíteni, vegyületekben, immunrendszer, fogyasztották, összefüggésbe, megtalálhatók, flavonoloknak, felszívódását, létfontosságú, összetételére, gyümölcsökben, flavonoidokat, cukorbetegség, vércukorszint, megelőzésében, cigarettafüst, polifenolokat, legfontosabb, fogyasztását, flavonoidjai, folyamatokat, mennyiségben, bélmikrobiom, vegyületeket, szervezetben, évezredekkel, zöldségekben, tapasztaltak, termelődését, eredményeket, magnéziumnak, izomműködést, kifejezésből, rendelkeznek, javításában, prebiotikus, károsodását, egészségére, fáradtságot, segíthetnek, koleszterin, szabályozni, öregedéssel, funkciókban, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2587
- e Hét: 27478
- e Hónap: 58964
- e Év: 263665
|
|
|